top of page

Spanska Akademin om varför spansk fotboll är så framgångsrik

Spanska fotbollslag har tack vare många anmärkningsvärda framgångar under de senaste åren cementerat sig som några av de bästa lagen i världen. Men vad är det som gör spanska lag så framgångsrika? I denna artikel tittar vi närmare på vad som utmärker spansk fotboll.


Taktik och teknik – “tiki-taka”

När det gäller taktik och teknisk skicklighet är de spanska fotbollslagen bland de bästa. Spanska lag är kända för sin bollägande stil, där bollen skickas runt för att hålla sina motståndare i gissning och ur balans. De fokuserar på passningar, skicklighet och bollrörelser, vilket säkerställer att spelarna bestämmer över vad som händer på planen och kan styra matchen. Det är denna taktiska skola som gör att spanska lag kan skapa många målchanser, vilket i sin tur gör dem så framgångsrika. Denna stil kallas ofta för “tiki-taka”.

Klubbarna och publiken tar hand om sina spelare De spanska lagen är oerhört noga med att odla och ta hand om sina talanger. Tränarna inser vikten av att identifiera och odla talangen hos unga spelare som i sin tur ger ny näring åt laget och tillsammans kan hela laget tack vare detta utveckla sin spelstil. Detta är en av de viktigaste anledningarna till att spanska lag har haft så stora framgångar de senaste åren, eftersom de har en etablerad filosofi som spelarna förstår och implementerar på planen.

Passionerade fans

Lagen har också turen att ha några av de mest passionerade och stödjande fansen i världen. Detta tjänar bara till att förbättra atmosfären på planen, vilket ger spelarna energi och entusiasm när de arbetar för att överlista sina motståndare. Spanska klubbar förlitar sig ofta på sina fans obevekliga stöd och engagemang för att säkerställa att de ligger före i matchen. Detta är något som många andra klubbar saknar!

Real Madrid, Barcelona och Sevilla De mest framgångsrika spanska fotbollslagen är Real Madrid och Barcelona. Båda lagen har vunnit flera titlar och har en stor supporterskara runt om i världen. Andra framgångsrika lag inkluderar Atlético Madrid, Valencia och Sevilla. Det äldsta spanska fotbollslaget som fortfarande är aktivt är Recreativo de Huelva, grundat den 23 december 1889.

En lista på de olika Europeiska fotbollstilarna

Det finns många olika stilar av fotboll som spelas i hela Europa, var och en med sina egna unika egenskaper och strategier. Här är några exempel på populära fotbollsstilar som spelas i olika europeiska länder:


  • Spansk fotboll: Även känd som "Tiki-Taka", spansk fotboll kännetecknas av snabba, korta passningar och betoning på innehav och kontroll av bollen.

  • Tysk fotboll: Tysk fotboll är känd för sin kroppslighet och aggressivitet och betonar hög press och direkt anfallsspel.

  • Italiensk fotboll: Italiensk fotboll är känd för sitt disciplinerade försvar och taktiska flexibilitet, med lag som ofta spelar en defensiv stil och är ute efter kontringar.

  • Holländsk fotboll: Holländsk fotboll, känd för sitt flytande, anfallsspel och tekniska skicklighet, betonar besittning och kreativ rörelse på planen.

  • Engelsk fotboll: Engelsk fotboll kännetecknas av en fartfylld, fysisk spelstil och är känd för sin direkta anfallsstil och beroende av kryss och fasta spel.


Det här är bara några exempel, eftersom fotbollsstilar kan variera mycket inom varje land och även kan utvecklas över tiden.

Lär dig spela spansk fotboll i Sverige

Om du är intresserad av att lära dig spela spansk fotboll och kanske på sikt spela profesionellt i FC Barcelona så finns det spanska fotbollsutbildningar i Sverige. Spanska Akademin Fotbollsförening anordnar varje år ett spanskt fotbollsläger i Sverige, närmare bestämt 5 dagar i Helsingborg. Här så tränas upp till 60 barn och ungdomar i taktik, teknik och hur man äger bollen på plan. Många unga talanger i FC Barcelona har startat sin profesionella fotbollskarriär i Helsingborg!En av de största symbolerna för spansk fotboll – FC Barcelona


Comentários


Nyaste inläggen
Taggar
bottom of page