top of page

Lär dig spela som Lionel Messi i sommar 2023Lionel Messi är en av de största fotbollsspelarna genom tiderna och har gjort en enorm påverkan på spansk fotboll sedan han debuterade för FC Barcelona som tonåring år 2004. Messi föddes den 24 juni 1987 i Rosario, Argentina, och började spela fotboll som barn. Vid 13 års ålder flyttade han till Barcelona för att spela i Barcelonas ungdomsakademi, La Masia. Efter att ha imponerat stort på provspelningar, debuterade han för Barcelonas A-lag vid 17 års ålder och blev den yngsta spelaren någonsin att spela i La Liga för klubben.

En oerhörd mängd fotbollsutmärkelser och titlar

Under Messis karriär har han vunnit otaliga utmärkelser och titlar. Han har vunnit Ballon d'Or, priset för världens bästa fotbollsspelare, sex gånger och har vunnit Champions League fyra gånger med Barcelona. Han har också hjälpt Argentina att nå finalen i både VM och Copa América. Men Messis betydelse för spansk fotboll går långt utöver hans individuella prestationer och titlar. Han har varit en viktig del av Barcelona, som har dominerat spansk fotboll under stora delar av 2000-talet. Med Messi på planen har Barcelona vunnit La Liga 11 gånger, Copa del Rey 7 gånger och Champions League 4 gånger.

Messi och hans inflytande på FC Barcelonas spelstil

Messis inflytande på Barcelonas spelstil är också värt att nämna. Han är en del av det som kallas "La Masia-filosofin", som handlar om att utveckla spelare från ungdomsakademin och spela en tekniskt avancerad och offensiv fotboll. Under sin tid i Barcelona har Messi varit en ledande spelare i den så kallade "tiki-taka" -stilen, som innebär snabbt och passningssäkert spel. Messis betydelse för spansk fotboll kan också ses utanför planen. Han har varit en del av Barcelonas stöd för Kataloniens självständighet och har donerat miljoner till välgörenhet i både Spanien och Argentina. Han har också varit en förebild för unga spelare över hela världen, särskilt i Latinamerika.


Viktiga årtal i Lionel Messis liv:


· 1987: Lionel Messi föds i Rosario, Argentina.

· 2000: Messi flyttar till Barcelona och går med i Barcelonas ungdomsakademi, La Masia.

· 2003: Messi får chansen att träna med Barcelonas A-lag.

· 2004: Messi debuterar för Barcelonas A-lag och blir den yngsta spelaren någonsin att spela i La Liga för klubben.

· 2007: Messi gör sitt första mål i El Clásico och blir den yngsta målskytten i matchens historia.

· 2009: Messi vinner sin första Ballon d'Or.

· 2011: Messi gör ett otroligt antal mål för Barcelona och vinner sin andra Ballon d'Or.

· 2012: Messi gör 91 mål på ett kalenderår, vilket är ett nytt rekord i fotbollshistorien.

· 2014: Messi vinner sin tredje Champions League-titel med Barcelona och utses till turneringens bästa spelare.

· 2015: Messi vinner sin femte Ballon d'Or och blir den första spelaren att vinna priset fem gånger.

· 2021: Messi lämnar Barcelona efter 21 år i klubben och går med i Paris Saint-Germain.

Messi lämnar Barcelona och fortsätter i Paris

Efter 21 år lämnar Messi FC Barcelona på grund av begränsningar i La Ligas regelverk. Paris Saint-Germain (PSG) var en av klubbarna som var intresserade av Messi, och de var en attraktiv destination för honom av flera skäl. För det första har PSG en stark trupp med andra stjärnspelare som Neymar och Kylian Mbappé, vilket skulle ge Messi möjligheter att spela med andra toppspelare. För det andra har PSG en ambitiös ägare som är villig att investera mycket pengar i klubben, vilket ger dem möjlighet att bygga en stark trupp och utmana om stora titlar.

Personlig koppling till laget Paris Saint-Germain och staden Paris

Sist men inte minst var det också en personlig faktor som spelade in i Messis beslut att gå med i PSG. Han hade en stark relation med PSG:s sportchef, Leonardo, som han tidigare hade arbetat med under en kort period i Barcelona. Leonardo hade visat sitt intresse för Messi redan 2020, och han fortsatte att arbeta för att locka honom till PSG under sommaren 2021. Messi har också haft ett personligt intresse för Paris som stad, och han har sagt att han alltid har gillat Paris och att hans familj också trivs där.

Fotbollskarriären fortsätter för Messi

Genom att gå med i PSG har Messi en chans att fortsätta sin fotbollskarriär på en hög nivå och spela för en av de mest ambitiösa klubbarna i Europa. Han har också möjlighet att vinna fler titlar och utmana om Champions League-titeln igen, något som han har saknat sedan 2015.

Så kan du lära dig spela som Messi

För den som vill lära sig spela spansk fotboll som Messi kan man boka in sig på Spanska Akademins fotbollsläger i Helsingborg. Fotbollslägret SAFFCamp arrangeras av Spanska Akademin Fotbollsförening, en fotbollsförening i Helsingborg som är dedikerad till att främja spansk fotbollskultur. Lägret är en intensiv fotbollsvecka för ungdomar i åldrarna 8-15 år som vill utveckla sina tekniska och taktiska färdigheter i sann Messi-anda!

Detta gör man på ett spanskt fotbollsläger

Under lägret får deltagarna möjlighet att träna med erfarna tränare från Spanien och Sverige, som fokuserar på att lära ut spansk fotbollsteknik och spelidé. Träningarna fokuserar på passnings- och mottagningsteknik, dribbling, skott och spelsituationer, och genomförs på både svenska och spanska för att ge deltagarna en känsla för den spanska fotbollskulturen.

Utöver fotbollsträningarna innehåller lägret också andra aktiviteter som t.ex. bad, strandfotboll och andra sporter för att ge deltagarna en komplett och rolig upplevelse.

På ett spanskt fotbollsläger hos Spanska Akademin i Helsingborg kan man förvänta sig att lära sig följande:


· Teknik: Grundläggande teknik, som att dribbla, passa och skjuta, samt avancerade tekniker som att göra överstegsfinter och dribbla runt motståndare.


· Taktik: Hur man spelar som en del av ett lag, hur man kan använda positionering och kommunikation för att skapa chanser och försvara sig.


· Fysisk träning: Vikten av att vara vältränad och hur man kan förbättra sin kondition, snabbhet, uthållighet och styrka.


· Mental förberedelse: Hur man kan hantera stress och press, hur man kan fokusera och hur man kan bygga självförtroende.


· Spansk fotbollskultur: Förståelse för spanska fotbollstraditioner och hur man kan anamma dessa för att förbättra sin spelstil.


· Matchspel: Genom att spela i matchsituationer kan deltagarna applicera sina färdigheter och taktiska kunskaper i verkliga spel.


· Coaching och feedback: Spelarna får feedback och råd från erfarna tränare, som kan hjälpa dem att identifiera områden för förbättring och utveckla sina styrkor.


· Kamratskap: Fotbollslägret ger deltagarna chansen att träffa andra spelare med samma intresse, att bygga vänskapsrelationer och att ha kul tillsammans medan de förbättrar sina färdigheter.


SAFFCamp hålls vanligtvis i juli varje år på Strandängens IP i Helsingborg, och kostnaden inkluderar fotbollsträning, utrustning och lunch varje dag. Lägret är öppet för ungdomar i alla nivåer, från nybörjare till erfarna spelare, och syftar till att ge deltagarna en chans att utveckla sin fotbollsförmåga samtidigt som de har roligt och träffar nya vänner.


Stöd svensk idrott

Du som är företagare och som vill stödja svensk fotboll och ungdom klicka här!

Anmäl dig till ett riktigt spanskt fotbollsläger

Missa inte det spanska fotbollslägret SAFFCamp här hos Spanska Akademins Fotbollsförening i Helsingborg.
Comments


bottom of page