top of page

Rasistiska utsagor i matchen Billesholm - SAFF P01

Vi skriver för att informera om vad som hände under matchen Billesholm GIF – Spanska Akademin FF P01 under söndagen. Detta gör vi främst för att delge den jargong och problematik som råder inom ungdomsserien i Skåne och något som vi kräver att Skånska fotbollsförbundet vidtar åtgärder innan man tappar kontrollen över respekt och det fina i fotbollen som vi alla älskar.

Så snart matchen i Billesholm blåstes igång så börjades en psykisk och fysisk misshandel av såväl våra spelare som våra tränare. Man har kallat en av våra spelare för ”apa”, ett rasistiskt uttalande som enligt UEFAs kampanj ”no to racism” medför repressalier i form av avstängning och böter. BGIF spelarna skrek även ”lär dig svenska” till våra spanska tränare utan att deras ledare gjorde någon ansträngning att stävja detta beteende.

Domaren som är till för att stävja fult spel och agera rättvist gjorde så ej och på den video av matchen som vi spelade in kan man se hur frisparkar som först ges oss ändras och ges till BGIF, ett ribbskott räknas som mål och diverse andra fulheter som bara passerar domaren förbi. Vår spelare X blir tilldelad gult kort och utvisad efter verbala psykningar som gjort att han knuffas och ”kaxar” mot BGIF spelarna men bir inte tillåten att återvända efter de 5 minuter som han enligt reglementet skall vara utvisad. Detta är, som vi skrev i det öppna brevet till Skåneboll i vintras, egentligen inte ungdoms och föreningsdomarnas fel utan fel på domarsystemet. Att föreningar har sia egna domare som byter klubbstället mot målvaktsställ och fingerar gå in i rollen som en objektiv domare vet både ni liksom vi INTE fungerar. Detta MÅSTE Skåneboll ta tag i om inte situationen skall bli helt okontrollerbar. Hur ska en föreningsdomare avgöra om ”sitt” hemalag har korrekta dispenser och döma rättvisa frisparkar, offsider och stävja glåpord när själ och hjärta tillhör hemföreningen?

När sedan vår huvudtränare Javi K Gomez protesterar mot enligt oss felaktiga domslut som en tränare har rätt till skriker BGIFs tränare till honom ”håll klaffen” och kastar vatten mot där han står. Vi och han borde här tagit beslutet att ta sina spelare från plan och lämnat WO men fortsatte matchen för synens skull. Efter en timmes misshandel som resulterat i pajkastning mellan lagens spelare och där inkluderat rasistiska utsagor riktade mot Y och X så ger en arg, besviken och upprörd huvudtränare våra spelare möjligheten att tacka eller inte tacka. Tre av våra pelare tackar, resten avböjer. Personligen borde vi lämnat matchen för länge sedan eller åtminstone tackat sportsligt men förklarat för BGIF att vi INTE accepterar deras uppförande. Men i stridens hetta valde tränaren att statuera exempel med att ge sina spelare detta val.

Såhär skriver en av spelarna på lagets privata Facebookgrupp efter matchen:

” Detta meddelande är riktat till föräldrar, spelare, tränare och alla anhöriga i SAFF. Vi visste redan på förhand att denna matchen skulle bli tuff och som ni vet så går vi alltid in i en match med respekt för motståndare som första prioritet och fotboll i andra hand. Många föräldrar tycker att vårt beslut att inte tacka Billesholm efter matchen är helt fel. Jag har alltid viljat tacka efter en fotbollsmatch, det är någonting jag lärt mig att göra sen jag var 4 år gammal, men det här var ingen fotbollsmatch. Det var en plan full med fysiska och verbala attacker. Jag har faktiskt inte varit med om ett lag som visar så dålig respekt från både spelare och ledare. Det gick inte 10 sekunder på planen utan vi blev verbalt attackerade med glåpord och skällsord riktade mot oss och i vissa fall även våra familjer. Att där är gruff och tjafs på en plan är helt okej. Och jag förstår att spelare och ledare kan bli förbannade, men att tappa huvudet som deras spelare och ledare gör är under allt kritik. /Q”

Det skall tilläggas att "Q" är en kille som aldrig annars varken säger bu eller bä men detta uppförande fick honom att kliva fram och förklara sitt uppförande.

Vi vill med detta mail endast delge er vetskapen i hur matchen fortlöpte från vårt perspektiv. Vi hör inte allt som sägs på planen och vi vet att våra spelare inte alltid är några änglar heller men att föräldrar applåderar när en spelare blir utvisad och spelare och tränare skrattar är INTE acceptabelt. Inte heller rasistiska uttalanden och än minde uppförandet från vuxna människor som ledare och föräldrar.

Vi kräver att Skånes fotbollsförbund tar tag i detta med såväl respekten och domarhanteringen i regionen och detta nu om ni inte ska tappa kontrollen och riskera att än fler barn slutar med fotboll. Att sådana fulheter förekommer inom seniorfotbollen är ila nog men när det börjar bland barn och de vuxna i sällskapet inte föregår med gått exempel är ni och vi alla mycket farligt ute. Det är dags att organisera upp seriespelet i på barn och ungdomsnivå och kvalitetssäkra domare och matcher så att jäv och fusk förhindras. Vi betalar så pass stora summor till förbundet årligen att resurser för att tillsätta en domarkommitté och en ungdomskommitté skall finnas med i budgeten.

Javer K Gomez,

Linn Andersson &

Malin Stenfell

Nyaste inläggen
Taggar
bottom of page