top of page

Rasistiska utsagor i matchen Billesholm - SAFF P01

Vi skriver för att informera om vad som hĂ€nde under matchen Billesholm GIF – Spanska Akademin FF P01 under söndagen. Detta gör vi frĂ€mst för att delge den jargong och problematik som rĂ„der inom ungdomsserien i SkĂ„ne och nĂ„got som vi krĂ€ver att SkĂ„nska fotbollsförbundet vidtar Ă„tgĂ€rder innan man tappar kontrollen över respekt och det fina i fotbollen som vi alla Ă€lskar.

SĂ„ snart matchen i Billesholm blĂ„stes igĂ„ng sĂ„ börjades en psykisk och fysisk misshandel av sĂ„vĂ€l vĂ„ra spelare som vĂ„ra trĂ€nare. Man har kallat en av vĂ„ra spelare för ”apa”, ett rasistiskt uttalande som enligt UEFAs kampanj ”no to racism” medför repressalier i form av avstĂ€ngning och böter. BGIF spelarna skrek Ă€ven ”lĂ€r dig svenska” till vĂ„ra spanska trĂ€nare utan att deras ledare gjorde nĂ„gon anstrĂ€ngning att stĂ€vja detta beteende.

Domaren som Ă€r till för att stĂ€vja fult spel och agera rĂ€ttvist gjorde sĂ„ ej och pĂ„ den video av matchen som vi spelade in kan man se hur frisparkar som först ges oss Ă€ndras och ges till BGIF, ett ribbskott rĂ€knas som mĂ„l och diverse andra fulheter som bara passerar domaren förbi. VĂ„r spelare X blir tilldelad gult kort och utvisad efter verbala psykningar som gjort att han knuffas och ”kaxar” mot BGIF spelarna men bir inte tillĂ„ten att Ă„tervĂ€nda efter de 5 minuter som han enligt reglementet skall vara utvisad. Detta Ă€r, som vi skrev i det öppna brevet till SkĂ„neboll i vintras, egentligen inte ungdoms och föreningsdomarnas fel utan fel pĂ„ domarsystemet. Att föreningar har sia egna domare som byter klubbstĂ€llet mot mĂ„lvaktsstĂ€ll och fingerar gĂ„ in i rollen som en objektiv domare vet bĂ„de ni liksom vi INTE fungerar. Detta MÅSTE SkĂ„neboll ta tag i om inte situationen skall bli helt okontrollerbar. Hur ska en föreningsdomare avgöra om ”sitt” hemalag har korrekta dispenser och döma rĂ€ttvisa frisparkar, offsider och stĂ€vja glĂ„pord nĂ€r sjĂ€l och hjĂ€rta tillhör hemföreningen?

NĂ€r sedan vĂ„r huvudtrĂ€nare Javi K Gomez protesterar mot enligt oss felaktiga domslut som en trĂ€nare har rĂ€tt till skriker BGIFs trĂ€nare till honom ”hĂ„ll klaffen” och kastar vatten mot dĂ€r han stĂ„r. Vi och han borde hĂ€r tagit beslutet att ta sina spelare frĂ„n plan och lĂ€mnat WO men fortsatte matchen för synens skull. Efter en timmes misshandel som resulterat i pajkastning mellan lagens spelare och dĂ€r inkluderat rasistiska utsagor riktade mot Y och X sĂ„ ger en arg, besviken och upprörd huvudtrĂ€nare vĂ„ra spelare möjligheten att tacka eller inte tacka. Tre av vĂ„ra pelare tackar, resten avböjer. Personligen borde vi lĂ€mnat matchen för lĂ€nge sedan eller Ă„tminstone tackat sportsligt men förklarat för BGIF att vi INTE accepterar deras uppförande. Men i stridens hetta valde trĂ€naren att statuera exempel med att ge sina spelare detta val.

SÄhÀr skriver en av spelarna pÄ lagets privata Facebookgrupp efter matchen:

” Detta meddelande Ă€r riktat till förĂ€ldrar, spelare, trĂ€nare och alla anhöriga i SAFF. Vi visste redan pĂ„ förhand att denna matchen skulle bli tuff och som ni vet sĂ„ gĂ„r vi alltid in i en match med respekt för motstĂ„ndare som första prioritet och fotboll i andra hand. MĂ„nga förĂ€ldrar tycker att vĂ„rt beslut att inte tacka Billesholm efter matchen Ă€r helt fel. Jag har alltid viljat tacka efter en fotbollsmatch, det Ă€r nĂ„gonting jag lĂ€rt mig att göra sen jag var 4 Ă„r gammal, men det hĂ€r var ingen fotbollsmatch. Det var en plan full med fysiska och verbala attacker. Jag har faktiskt inte varit med om ett lag som visar sĂ„ dĂ„lig respekt frĂ„n bĂ„de spelare och ledare. Det gick inte 10 sekunder pĂ„ planen utan vi blev verbalt attackerade med glĂ„pord och skĂ€llsord riktade mot oss och i vissa fall Ă€ven vĂ„ra familjer. Att dĂ€r Ă€r gruff och tjafs pĂ„ en plan Ă€r helt okej. Och jag förstĂ„r att spelare och ledare kan bli förbannade, men att tappa huvudet som deras spelare och ledare gör Ă€r under allt kritik. /Q”

Det skall tillÀggas att "Q" Àr en kille som aldrig annars varken sÀger bu eller bÀ men detta uppförande fick honom att kliva fram och förklara sitt uppförande.

Vi vill med detta mail endast delge er vetskapen i hur matchen fortlöpte frÄn vÄrt perspektiv. Vi hör inte allt som sÀgs pÄ planen och vi vet att vÄra spelare inte alltid Àr nÄgra Ànglar heller men att förÀldrar applÄderar nÀr en spelare blir utvisad och spelare och trÀnare skrattar Àr INTE acceptabelt. Inte heller rasistiska uttalanden och Àn minde uppförandet frÄn vuxna mÀnniskor som ledare och förÀldrar.

Vi krÀver att SkÄnes fotbollsförbund tar tag i detta med sÄvÀl respekten och domarhanteringen i regionen och detta nu om ni inte ska tappa kontrollen och riskera att Àn fler barn slutar med fotboll. Att sÄdana fulheter förekommer inom seniorfotbollen Àr ila nog men nÀr det börjar bland barn och de vuxna i sÀllskapet inte föregÄr med gÄtt exempel Àr ni och vi alla mycket farligt ute. Det Àr dags att organisera upp seriespelet i pÄ barn och ungdomsnivÄ och kvalitetssÀkra domare och matcher sÄ att jÀv och fusk förhindras. Vi betalar sÄ pass stora summor till förbundet Ärligen att resurser för att tillsÀtta en domarkommitté och en ungdomskommitté skall finnas med i budgeten.

Javer K Gomez,

Linn Andersson &

Malin Stenfell

bottom of page