top of page

SAFF Cup första upplagan


Jag skulle vilja resumera SAFF Cupen 2015, den första upplagan av Spanska Akademins Cup någonsin.

Först skulle jag vilja poängtera att detta var första gången som SAFF som förening organiserar en cup. Vi har alla lidit, såväl tränare som spelare och föräldrar p.g.a. alla förändrigar i både spelprogram och medverkande lag. Detta är något vi tar med oss till nästa år och vi skulle även bli jätteglada om deltagande tränare, föräldrar och spelare skulle vilja fylla i en två minuter lång enkät här. Vårt motto är emellertid "Learning by doing" och lärt oss av SAFF cupens första upplaga har vi gjort! Nästa år kommer vi exempelvis se till att en skriftlig bekräftelse om medverkande lämnas in, främst från de spanska lagen, senast tre månader innan cupen går av stapeln. Dels för att hjälpa dessa lag undvika skyhöga flyg- och hotellpriser, och dels slippa göra de svenska lagen besvikna på grund av lagförändringar.

Vi vill också tacka de två spanska lagen som tillslut tog sig till Mörarps IP, Academia de Alerto Aybar och Plenya Blaugrana Roca - en av Barcelonas akademier. Som setts på plats och i resultatlistan så tog inte de spanska lagen hem så många segrar under cupen som förväntat. En förklaring är att majoriteten av spelarna aldrig spelat utanför Spanien och har därav ingen erfarenhet av någon annan fotboll än den man lär i Spanien. Här har de fått erfara mycket fysisk fotboll med mycket kontakt, något som man i spansk ungdomsfotboll inte tillåts att utöva. Domarna i Spanien tilldelar varningar för minsta möjliga fysiska kontakt. Dessutom skall sägas att den spanska ungdomsfotbollen inte lär ut "långa bollar på Bengt" som man gärna idkar i Sverige. I Spanien måste barn redan från 7-8 år lära sig "spela" fram bollen i plan, från målvakt, till backar, vidare till mittfältet osv. Denna fotbollsfilosofi kan därför resultera i en del självmål och ökar risken för kontring. Men när man väl kliver upp i seniorfotbollen så har detta sätt nötts in och resultaten börjar komma.

Jag är dock personligen mycket stolt och glad över nivån vi lyckades hålla på cupen. Hela idén har som alltid varit att hålla cupen kvalitativ med få konkurrensstarka lag i stället för att en kvantitativa cup där matcher slutar tvåsiffrigt. I SAFF cupens första upplaga var det små detaljer och väderförhållande som ledde till seger för ett lag och förlust för ett annat. Sammanfattningsvis kan därför konstateras att vi utan tvekan valde rätt i att anta de lag som vi gjorde.

Slutligen ett stort grattis till IF Lödde och Malmö FF som tog hem segrarna i SAFF Cupen 2015! Vi hoppas vi ses igen till nästa år! Lite bättre, lite starkare!

/Javier K Gomez

Sportchef

Spanska Akademin FF

Nyaste inläggen
Taggar
bottom of page